Periodontoloji

00db5a961e7657ac7c1fc6bf6deed966-1-1160x725

Periodontoloji Nedir?

Dişeti hastalıklarının tedavisi olarak da bilinen periodontoloji, dişi tutan destek dokuların (dişeti, çene kemiği, dişi kemiğe bağlayan dokular ve komşu diş yüzeyi) hastalıklarının tedavisinin yapıldığı bilim dalıdır. Dişeti hastalığı toplumumuzun çoğunluğunu etkileyen bir hastalık olmasına rağmen; etkeni, sonuçları ve tedavisi konusunda çok az bilgiye sahip olunan ve sinsice seyreden bir hastalıktır.

Sağlıklı diş eti nasıl olmalıdır?

Sağlıklı dişeti, portakal kabuğu gibi hafif pürüzlü , diş ile olan sınırı düzgün bir hat halinde ve pembe renkli bir görünümdedir. Sağlıklı diş eti fırçalarken veya yemek yerken kanamaz.

Diş eti hastalığı nasıl oluşur?

Periodontal hastalıklar dişeti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Yani, gingivitis periodontal hastalığın erken dönemidir. Bu dönemde dişetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir. Tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriyi dönüşsüz hasar oluşturabilir.

Periodontitis periodontal hastalıkların daha ilerlemiş bir safhasıdır. Dişleri destekleyen dokularla birlikte alveol kemiğinde hasar oluşur. Diş-dişeti arasında “periodontal cep” varlığı enfeksiyonun yerleşimini ve hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlar, hatta çekime gidebilir.

Diş eti hastalığının belirtileri nelerdir?

  • Kanama
  • Dişetinde şişme ve kızarma
  • Dişetinde çekilme ve açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet
  • Dişeti kenarlarında veya dişler arasında, diş taşlarına bağlı olarak görülen siyah alanlar,
  • Diş ile dişeti arasından gelen iltihap,
  • Dişlerde görülen sallanmalar, uzamalar,dişlerin yer değiştirmesi
  • Ağızda kötü koku ve tat

Dişeti Hastalığının Nedeni Nedir?

Dişeti hastalığının en önemli nedeni “bakteriyel diş plağı” adı verilen, dişler üzerinde biriken yapışkan ve renksiz film tabakasıdır. Dişler düzgün temizlenmediğinde, üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteriler üretirler. Bakteri plağı kaldırılmazsa sertleşir ve diştaşı ya da tartar olarak isimlendirilen birikintiler oluşur.

Plaktaki bakteriler tarafından üretilen toksinler (zararlı maddeler) dişetlerine zarar verir. Toksinler dişetlerinin etrafındaki destek dokularını yıkar, dişlerden uzaklaşır, oluşan periodontal ceplerde daha fazla bakteri plağı birikir. Periodontal hastalık geliştikçe cepler daha da derinleşir. Bakteri plağı dişlerin açığa çıkmış kök yüzeylerine yapışır. Dişlerin kemik desteği yok olur. Tedavi edilmeyen dişler sallanmaya başlar ve sonunda kaybedilir.

Dişeti Hastalıklarının Tedavisi Nedir?

Diş eti hastalığının erken döneminde cerrahi olmayan diş eti tedavisi (periodontal tedavi/dişeti küretajı/kök yüzeyi düzleştirilmesi) dişler üzerindeki eklentilerin (plak ve diş taşı) uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını kapsar. Bu işlem dişetinde iltihaba neden olan bakteri ve irritanların uzaklaştırılmasını sağlar. Genellikle bu tedavi, diş etinin tekrar dişe adaptasyonu veya dişetinin büzülerek cebin elimine olması için yeterlidir.

Daha ilerlemiş vakalarda periodontal cerrahi (flep cerrahisi) tedavisi gerekebilir. Bu tedavinin amacı dişleri çevreleyen derin periodontal ceplerin içindeki diş taşlarını temizlemek, enflamasyon dokusunu temizlemek cebin büzülerek eliminasyonunu ve düzgün bir kök yüzeyini sağlamak ve daha kolay temizlenebilir bir dişeti formu oluşturmaktadır.

Periodontal tedavi sonrası hastaların düzenli olarak(3 ila 6 ayda bir) diş hekimi tarafından muayene edilmesi, plak kontrolü ve yeni diş taşı birikimlerini ortamdan uzaklaştırması gereklidir.