Pedodonti

pedodonti

Pedodonti (Çocuk Diş Tedavisi) Nedir?

Pedodonti, çocuk diş hekimliği de olarak bilinen 0-14 yaş arasındaki çocukları kapsayan diş hekimliği alanı olarak adlandırılır. Yetişkin ve çocuk dişleri farklı yapılara sahip olduğu için farklı tedavilerin düzenlenmesi gerekir. Bu nedenle çocuğunuzun ağız ve diş sağlığını korumak için düzenli olarak pedodonti uzmanı bir diş hekimi tarafından muayene edilmesi önerilir.

 
Pedodonti Muayenesi

Perodonti muayenesi kapsamında, çocukların süt dişlerinin ve kalıcı dişlerinin korunması sağlanır. Özellikle biberon çürüğü olarak da bilinen erken dönem bebeklik çürüğünün teşhisi ve tedavisi için bu muayene önerilir.

Tedavinin yanı sıra pedodonti uygulamaları kapsamında koruyucu önlemler de alınmaktadır. Böylelikle çocuğun kalıcı dişlerinin daha sağlıklı ve estetik bir şekilde çıkması desteklenir. Süt dişleri, çocukluk döneminde oldukça önemli olduğu için düzenli muayenelerle çocuğunuzun süt dişlerinin sağlığının korunması önemli bir hal alabilmektedir.

Yaş Grubuna göre Pedodonti Tedavileri

Pedodontist tarafından yapılan muayenenin ardından, çocuğun yaş gurubuna ve diş gelişimine göre en uygun tedavi düzenlenir. 0-16 yaş gibi geniş bir aralığı kapsadığı için her yaş grubuna uygun tedavi planlaması yapılır.

 

Düzenli Pedodonti Muayenesi

Senede iki kere diş hekimi kontrolü; süt dişlerinin ve kalıcı dişlerinin kontrolü, ağızdaki konumları, ağızdaki dişlerin değişim süreçleri gibi konular hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır. Diş hekiminiz eğer çocuğunuz için uygunsa, dişlerin korunması için flor jel/vernik veya fissür örtücü tedavilerinden bahsedecektir.

Fissür örtücü nedir ?

Fissür örtücüler, dişlerimizin anatomik olarak çürümeye en meğilli olan çiğneme yüzeyindeki oluklarına uygulanan bir çeşit dolgu uygulamalarıdır. Çürümeye en meğilli, temizlenmesi en zor olan yerlere uygulanan fissür örtücüler, bu alanlara besin birikimini önleyerek çürük oluşumunun önüne geçerler. Fissür örtücü uygulamaları geçici değildir, aynı dolgular gibi dişlerimizin üzerine sabit olarak uygulanırlar ve gözle görülebilirler.

 Flor jel/vernik nedir ?

Flor süt, çay, kahve, su, tuz gibi çeşitli besinlerde ve ayrıca vücudumuzda da bulunan bir elementtir. Dişlerin yapısına katılarak dişleri çürüklere karşı güçlendirdiği için diş macunlarında da bulunur. Diş hekimleri çocuğunuzun ağzındaki çürük durumuna göre dişlerin üzerine profesonel olarak flor jeli veya flor verniği uygulaması yapabilir. Dişlere belirli aralıklarla uygulanan flor, çürüklere karşı daha güçlü bir diş yapısı oluşmasına katkıda bulunur.

 Çocuk Dişlerinde Acil Durumlar

Diş ağrısı:

Ağrıyan dişin çevresini temizleyin. Ilık tuzlu su ile gargara yaptırın ve eğer varsa sıkışmış yiyecek artıklarını diş ipi ile uzaklaştırın. Asla dişlerin üzerine aspirin ya da benzeri ilaçlar koymayın. Çocuğunuza daha önce de denemiş olduğunuz bir ağrı kesici verin ve en kısa sürede bir diş hekimine götürün.

Travma sonucu diş yerinden çıkmışsa;

Dişi bulun. Köküne mümkün olduğunca dokunmadan alın. Diş hekimine gidene kadar dişi saklamak için en ideal ortam süttür. Temize bir kapta sütün içinde koruyarak en kısa sürede diş hekiminize gidin.

Süt veya sürekli dişlere travma;

Hiç zaman kaybetmeden diş hekiminiz ile temasa geçin. Travmalardan sonra her kaybedilen saat oluşan hasar büyümektedir.

Isırılmış dudak,dil ya da yanak;

Yaralı bölgeye buz koyun. Eğer kanama varsa temiz bir gazlı bez ile hafifçe basınç uygulayın. Kanama 15 dk içinde durmazsa diş hekiminize uğrayın.

Diş hekiminize ulaşana kadar;

Yarayı ılık su ile temizleyin. O bölgeye soğuk kompres uygulayın. Varsa kırık diş parçalarını saklayın.