Ortodonti

Ortodonti Nedir?
Dişlerde oluşan çarpıklık, dişlerin fonksiyonel olarak görevini yapmasını engeller ve doğru çene kapanışı olmaz. Bu durum hastayı estetik olarak da rahatsız eder. Oluşan bu rahatsızlığın tedavi yöntemine ortodonti denir.
Birçok çocuk ve erişkin, iyi sıralanmamış dişler ve kapanış problemlerine bağlı olarak hem estetik hem de çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonel konularda problemler yaşıyor. Bu problemlerin birçoğunun kaynağı düzenlenmemiş dişler ve doğru konumda olmayan çenelerdir. İşte ortodontik tedavi bu noktada sizin ya da çocuğunuzun hayatını değiştirmeye hazır.
Ortodontik Bozukluklar Neden Oluşur?
- Ortodontik sorunlar doğuştan olabileceği gibi genetik yatkınlığa bağlı olarak da gelişebilir.
- Bebeklerin uzun süre biberon ve yalancı emzik kullanması sonucunda da oluşabilir. Çocuklarda ortodonti tedavisinin yapılabilmesi için bu alışkanlıkların tamamen bitmiş olması gerekir.
- Ortodonti tedavisinde önceden çekilen dişlerden kaynaklı boşlukların olması veya dişlerin tutunduğu çene kemiğine sığmayacak kadar üst üste gelmesi çarpıklık oluşturur.
- Erken yaşta çıkan süt dişleri de uzun vadede çarpık dişlerin oluşmasına neden olabilen diğer etkenlerdendir.
Ortodontik Tedaviler Nelerdir?
Ortodonti tedavisi, diğer tedavi yöntemlerinin yanında daha uzun süren bir tedavi yöntemidir. Bu tedavide ilk önce dişlerdeki uyumsuzluk ve çene kapanışı kontrol edilir. Sıkışıklık veya çarpıklık problemlerinin hangi oranda ve aşamada olduğu belirlendikten sonra nasıl bir tedavi yöntemi seçileceğine karar verilir. Yine aynı dönemde dişlerde çürük olup olmadığı kontrol edilir. Varsa eğer bu dişler için de bir tedavi uygulanması önerilir. Ortodonti tedavisinin süreci ve yöntemi dişlerin durumuna göre hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.
Metal ya da estetik (şeffaf) teller ile yapılan tedaviler kullanılarak, sizin ya da çocuğunuzun, kapanışınız ile ilgili problemleriniz tamamen çözülürken; dişleriniz de hayal ettiğiniz gibi harika bir şekilde sıralanabilir. Böylece hayalini kurduğunuz gülümsemeye siz de sahip olabilirsiniz. Teller ile yapılan tedaviler, uzun yıllardır güvenle uygulanan ve her gün yenilenen teknolojilerle daha estetik ve konforlu hale gelen, güvenle kullanabileceğiniz tedavi yöntemleridir. Bununla birlikte telsiz ortodonti (invisalign) tedavisi ile neredeyse görünmeyen şeffaf diş plaklarından oluşan takıp çıkarılabilir konforlu diş plakları kullanılarak uygulanan tedavi yöntemi de mevcuttur. Kliniğimizde bu tedavilerin en güncel ve teknolojik yaklaşımlarını bulabilirsiniz.
İlk Ortodonti Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Süt dişlerinin değişmeye, daimi dişlerin çıkmaya başladığı ortalama 6 yaşlarında düzenli ortodontik muayenelere başlanması gerekmektedir. Ancak; bebeklik döneminde uzun süreli emzik ve biberon kullanımı, parmak emme alışkanlığı ya da ağız solunumu yapılmasına neden olan problemlerin varlığında daha erken yaşlarda bir ortodonti muayenesi gerektirmektedir.
Ortodontik Tedavi Kaç Yaşına Kadar Yapılabilir?
Tedavide yaş sınır yoktur. Yetişkinler de kolay ve konforlu bir biçimde ortodontik tedavi olabilir, teller ya da şeffaf plaklar kullanabilir. İskeletsel problemler, büyüme problemleri gibi kemik yapısını içeren problemleri çocuklarda sadece ortodontik tedavi ile gerçekleştirirken, erişkin hastalarda bazı durumlarda ortognatik cerrahi desteğine ihtiyaç duyabiliyoruz.
Ortodontik Tedavi Sürecinde Ağrı Oluyor Mu?
Tedavinin ilk günlerinde özellikle çiğneme sırasında ağrı hissi oluşabilir. Ancak bu ağrı bir kaç gün içinde azalarak geçecektir. Gerekli durumlarda hekim kontrolünde ağrı kesici ilaç kullanımı uygundur.
Ortodontik Tedavi Sırasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Ortodontik tedavi boyunca özellikle sert ve kabuklu yiyeceklerin yenmemesi; asitli içeceklerin tüketilmemesi; sakız, lokum gibi yapışkan gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Şeffaf plakla tedavi sırasında da plaklar ağızda iken hiçbir şey yenilip içilmemesi, sigara kullanılmaması gerekmektedir. Ayrıca tüm tedavi süresi boyunca ağız hijyenine de ekstra önem verilmesi gerekmektedir.
Ağız Hijyeninimi Nasıl Sağlayabilirim?
Tedavi süresince dişlerin sağlığını korumak için ağız hijyenine ekstra özen gösterilmeli, ağız bakımı hekimin gösterdiği şekilde ve aksatılmadan yapılmalıdır. Bunlar doğru diş fırçalama, diş arası-arayüz fırçası kullanımı ve ağız çalkalama sularının kullanımını içermektedir. Eğer bu hususlara dikkat edilmezse dişlerde renkleşme ve çürüme, diş etlerinde şişlik, kızarıklık, kanama ve iltihaplanmalar meydana gelebilir.