Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir?
Zaman içerisinde dişlerde renk değişimi meydana gelebilmektedir. Asitli içecekler tüketmek, sigara kullanmak veya şekerli besinler tüketmek dişlerin rengini değiştirebilmektedir. Diş beyazlatma, dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemidir.
Bir diş hekimi kontrolünde gerçekleştirilen beyazlatma işlemi, ağrısız ve sorunsuz gerçekleştirilebilir. Dikkat edilmesi gereken, bu işlemin hekim kontrolünde ve yönlendirmeleri doğrultusunda yapılmasıdır. Dişlerde çürük ve ağızda bu işleme karşı duyarlılık olup olmadığı tespit edilmeden yapılan uygulamalarda sorun yaşanabilir.
Klinik Diş Beyazlatma (Office Bleaching)
Doğrudan diş hekimi tarafından uygulanan bir beyazlatma işlemidir. Dişlerinize hekim kontrolünde lazer ışığı ve beyazlatma jeli kullanılarak yapılan ‘office bleaching’te dişler işlem sonunda hemen birkaç ton açılabilir ve etkinliğini uzun süre koruyabilir. Bu uygulama tamamlandıktan sonra hastalarımıza sigara, kahve, kırmızı şarap vb. renklendirici maddelerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz.
Özgürce konuşmamızı ve gülmemizi sağlayacak bembeyaz dişlere sahip olmak için dişlerimizi düzenli fırçalamamız şart. Ayrıca dişlerimizin beyaz kalması için sigara, çay, kahve, kola gibi dişlerimizin sararmasına neden olan önemli etkenlerden de uzak durmamız gerekir.
Tek diş beyazlatma (içten beyazlatma) nedir?
Kanal tedavisi sonrası renk değiştiren dişlere uygulanır. Dişteki dolgu sökülür, açılan boşluğa beyazlatma jeli uygulanır ve devamında diş, geçici dolgu ile kapatılır. İstenilen renge ulaşıncaya kadar 3 gün aralıklarla seanslar tekrarlanır.
Diş Beyazlatmanın Zararı Olur mu?
Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatma uygulamalarının, dişlerinizin sağlığına herhangi bir zararı yoktur. Beyazlatma yöntemleri dişlerde az da olsa hassasiyete sebep olabilir. Bu diş hassasiyeti; havaya, çok sıcak-soğuk yiyecek ve içeceklere karşı olabilir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etkidir. Diş hassasiyetinin genellikle 24-48 saat içerisinde geçmesi beklenir. Beklenmeyen bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Kimler Yaptırabilir?
Beyazlatma işleminin bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak hamile veya emziren kadınların, işlem öncesinde doktor kontrolünden geçmesi tavsiye edilir. Ayrıca beyazlatma işlemi çocuklara uygulanmaz.
Diş Beyazlatma Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Beyazlatma süresince ve sonrasında 1 hafta boyunca, çay, kahve, şarap gibi renkli; kola gibi asitli sıvılar ve tütün mamüllerinden uzak durmak gerekir. Aksi takdirde erken dönemde beyazlatmanın etkisi azalabilir. Diş hekimi tarafından uygun görüldüğü durumlarda beyazlatma yöntemi altı ayda bir tekrarlanabilir.