Dental İmplant Tedavisi

implant-tedavisi

Dental İmplant Nedir? 

Dental implantlar, eksik dişlerin bulunduğu bölgedeki çene kemiğine yerleştirilen, titanyumdan yapılmış yapay kök yerine geçen vidalardır. Titanyum vidalar, kemik ile birleşerek üzerine yapılan porselen diş ile birlikte bölgedeki diş kaybı restore edilir.

Dental İmplant Cerrahisi Nasıl Yapılır? 

Cerrahinin süresi yerleştirilecek implant sayısına ve hastanın koşullarına bağlı olarak yarım saat ile birkaç saat arasında değişebilir.

Dental implantlar lokal anestezi ile çene kemiği içine yerleştirilir. İlgili alana dikişler atılarak diş eti kapatılır. Yaklaşık 1 hafta sonra dikişler alınarak iyileşme süreci için beklemeye geçilir. Cerrahi işlemi takiben, 3 – 6 ay arasında implantların çene kemiğine kaynaşması (osseointegrasyon) beklenir.

İmplantın çene kemiğiyle kaynaşması tamamlandıktan sonra implantların üzerine diş eti şekillendirici takılır. Birkaç seans süren provalar ile protezler yerleştirilir.

Dental İmplant Cerrahisi Sırasında ve Sonrasında Ağrım Olacak Mı?

Dental implant cerrahisi lokal anestezi ile hiçbir ağrı ve rahatsızlık duyulmadan yapılabilmektedir. Operasyondan sonra herhangi bir diş çekiminden sonra da duyulabilecek hafif bir ağrı veya şişlik olabilir. Hekiminiz kullanmanız gereken ilaçları ve dikkat edilmesi gerekenleri sizinle paylaşacak ve rahat bir süreç geçirmeniz için gerekli önlemler alınacaktır.

Dental İmplantların Avantajları Nelerdir?

  • Dental implantlar, diş boşluğunu doldurmak için komşu dişlerin küçültülmesini engeller.
  • Çok sayıda diş eksikliği olduğunda, takılıp çıkartılan hareketli protezler yerine, implantlar yardımı ile sabit köprüler yapılabilmesini sağlar.
  • İmplantın üzerine yapılacak diş, orijinal dişe en yakın şekilde yapılırken, aynı zamanda implantın kendisi kemiğin içinde kök fonksiyonu gördüğü için yıllar içinde kemiğin erimesini önleyerek hacmini korumasını sağlar.
  • Hareketli protezler için tutuculuk sağlayarak, özellikle alt total (tam dişsiz) protezin kullanılma zorluğunu ortadan kaldırır ve hastanın yaşam kalitesini arttırır.

 Dental İmplant Yapılmasına Engel Durumlar Nelerdir?

  • Onkoloji hastaları (yakın zamanda radyoterapi ve/veya kemoterapi görmüş hastalar)
  • Pıhtılaşma bozukluğu olan hastalar
  • Kemik yapım/yıkım mekanizmasını bozan ilaç kullananlar
  • Kontrol altına alınmayan diabet vb endokrin hastalığı bulunanlar
  • Hamileler dental implant tedavisi için uygun değillerdir.

Çene kemiği gelişimini tamamlamış (yaklaşık 18 yaş), genel sağlığı tedaviye engel olmayan, her yaştan hastaya dental implant tedavisi başarıyla uygulanmaktadır.

Dental İmplantlarda Kanser Riski Var Mıdır?

Dental implantlar titanyumdan üretilmektedir. İnsan vücuduna uyumlu olan titanyum, herhangi bir alerji riski ve toksik ürün barındırmayan bir biouyumlu metaldir. Sadece diş hekimliğinde değil ortopedi alanında da uzun yıllardır yaygın olarak titanyum kullanılmaktadır.

Dental İmplant Kemiğe Kaynamadığı Durumda Ne Yapılıyor? 

Son yapılan bilimsel çalışmalara göre implantların yüzde 95’in üzerine çene kemiğine kaynama başarısı bulunmaktadır. Nadir de olsa kemik kalitesi, yoğun sigara kullanımı, cerrahi sırasında yaşanan olumsuzluklar, enfeksiyon vb. sebeplerle kaynama sürecinde olumsuzluklar yaşanabilmektedir. Bu durumlarda kemiğe kaynamayan implant yerinden alınarak (gerekirse bir süre beklendikten sonra) yeni bir implant ilgili bölgeye yerleştirilmektedir.